От студена преминахме към гореща война,  битката за бъдещето на

...
От студена преминахме към гореща война,  битката за бъдещето на
Коментари Харесай

Фиона Хил: Руснаците в продължение на много поколения ще се чувстват презирани, както честните германци се чувстваха след Хитлер

От студена преминахме към гореща война,  борбата за бъдещето на Украйна в действителност е борба за европейската сигурност 

Намираме се в една от тези преломни точки на европейската и международната история, когато бъдещето още не е доста несигурно, споделя известният анализатор и посланик

 Фиона Хил е международно прочут специалист по външна политика, ценител на Русия и Владимир Путин. 
Тя е съветвала трима президенти на Съединени американски щати за Русия и отговаряше за координацията на американската политика във връзка с Европа и Русия.

Интервю на Сара Келли, Conflict Zone, Deutsche Welle

- Украйна се готви за обновяване на съветското нахлуване в околните три месеца. Те считат, че Москва готви нови към 200 хиляди мобилизирани и може да стартира нова нахлуване против Киев. Каква, съгласно Вас, е тактиката на Путин?

- Смятам, че това е рационална оценка. Знаете, че още на 24 февруари Путин имаше желание да завземе Киев, заплашвайки града с тази голяма дълга колона бронетехника и хора, които бяха ориентирани в това направление, като очакваше, че Владимир Зеленски, украинският президент, ще избяга и държавното управление ще падне.
Както знаем, от първия път това не стана. Но безспорно Путин към момента счита, че ще може да реализира капитулация на Украйна по един или различен метод в този спор.
И в случай че той реши, че още един удар против Киев ще бъде сполучлив, то той, несъмнено, ще се опита да го направи. 
Аз мисля, че огромният брой войски, съсредоточени на границата с Беларус, скорошната аудиенция на Путин в Беларус и неговата среща с Александър Лукашенко, също свидетелстват за това, че Путин както и преди е изпълнен с решителност да продължи тази война. 
И това фактически подхожда на неговия нрав. Той не приключи това, което възнамеряваше да направи през февруари 2022 година и е решен да докара започнатото до край.

- Но в последните месеци виждаме, че Путин търпи унизително оскърбление в Украйна. Руските войски се оказаха неспособни да завземат и задържат забележителна част от страната. Руските елементи са разгромени на фронта, съветските бойци разказват обстановката като „ месомелачка “. Губи ли Путин войната и, съгласно Вас, какъв брой мъчно му е да признае това?

- Мисля, че всичко наподобява по този метод от нашата позиция. Аз не съм сигурна, че Владимир Путин вижда нещата по същия метод. 
И, може би, той не получава цялата тази информация, която получаваме ние, допустимо е тя да не стига до него. И, явно, те могат да преглеждат западните известия като агитация. За него това е част от осведомителната война. 
Затова постоянно би трябвало да имаме поради, че ние не можем да сме напълно сигурни какво точно знае Владимир Путин за тази война и, преди всичко, какво е неговото отношение към информацията, която доближава до него от западните известия.
Но през цялата си кариера Путин е давал да се разбере, че е безсърдечен и е подготвен да заплати всякаква цена.
Неотдавна в The New York Times беше оповестен дълъг репортаж за войната, в който цитират човек, непосредствен до Путин в Кремъл, за това, че Путин е подготвен да пожертва 300 хиляди съветски военнослужещи, които бяха мобилизирани или завербувани за войната в Украйна. 
Той не преглежда загубата на своите хора като огромна покруса, като нещо, на което би трябвало да се обръща съществено внимание.
Затова е подготвен да стигне до край и точно това е казусът, с който се сблъскваме в този момент. 

- Президентът Володимир Зеленски споделя, че болшинството украинци желаят деокупация на цялата територия на страната, а това е всичко, което Русия е завзела от 2014 година насам. Съществува ли най-малко един сюжет, при който Москва би могла в миналото да се съгласи с това?

- Нека първо да забележим украинската позиция. Те се борят за живота си, в дословния смисъл на думата. За живота на фамилиите си, своята територия, своята самостоятелност и суверенитет. И всяка страна, подложена на нахлуване би постъпила тъкмо по този начин. Дали това е действително или не, ще забележим занапред.
Но, знаете, че когато се постанова да водите война и да защитавате страната си, залогът е вашият личен живот, а точно това се случва в украинската вероятност.
Това, за което се борят руснаците, всъщност е видението на Владимир Путин – неговата различна версия на европейската история. Така че на карта е сложена цяла Европа от позиция на нашата териториална целокупност, самостоятелност и нашите граници, изключително след Втората международна война.
Всъщност, съществува реален сюжет, в който ние не одобряваме претенциите на Русия към украинските територии. Ние не можем да ги приемем в сходство с интернационалното право. И може да се случи по този начин, че с времето Украйна ще си върне всички тези територии, само че, може би, не на бойното поле. Знам, че в Европа в този момент има мощно безпокойствие по този мотив. Това е третият за столетие спор на великите страни в Европа, в случай че броим Първата и Втората международни войни. 
И, абсолютно, върху европейците, изключително върху Англия и Съединени американски щати, лежи огромната отговорност за обезпечаването на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.
Когато в края на Студената война принудихме Украйна да се откаже от нуклеарното си оръжие, ние им обещахме, че с тях няма да се случи нищо. 
И какво се случи?
Украйна стана жертва на навлизане. 
Затова известията за това, което Русия прави там, излага на риск всички в целия свят, освен в Европа.

- А какво да кажем за посланията към вътрешната публика, вътре в Русия? Защото е напълно явно, че военните дейности не престават доста по-дълго, в сравнение с чакаха руснаците. По какъв метод Москва ще може да показа това навлизане и евентуална договорка, която ще би трябвало да бъде показана като победа и да съобщи, че „ задачата е изпълнена “?

- Да, всичко това е много комплицирано. Имам поради, че в случай че приказваме за главните цели на Путин, то те не са се трансформирали. Но бих споделила, че за междинния руснак те, абсолютно са разнообразни. На тях им споделиха, че това е специфична военна интервенция, която ще завърши за доста малко време. Цялата концепция беше в течение на една или две седмици Украйна да капитулира и всички връзки сред Украйна и Русия да бъдат урегулирани. Но това не се случи.
Мнозинството руснаци смятаха, че ще следят отдалече тази война, че те няма да бъдат директно забъркани и, че не носят отговорност. След като Путин взе решението за готовност, нещата към този момент не са същите.
Ние виждаме, че от февруари страната беше напусната от един милион руснаци. Това са хора, които явно са били срещу войната и не желаеха да се окажат в армията. По този метод, един милион души пострадаха директно от тази война, както и техните фамилии и близки. Ние знаем, че в доста кръгове в Русия войната не се употребява с известност. Има доста съветски предприемачи, които пострадаха от нея. Пострадаха всички връзки сред Русия и съседите и. Такива страни като Казахстан и Армения, а също по този начин Молдова – всички те преразглеждат връзките си с Русия. 
И виждаме в изследванията, че от ден на ден руснаци желаят тази война да бъде спряна.

- Преди повече от 20 години Путин произнесе в немския Бундестаг популярната си тирада на немски език. Тогава той съобщи, че „ Студената война приключи “. Като имаме пред тип случилото се от този момент, фарс ли беше тази тирада, зад която се е криел генералният проект, ориентиран към основаването на империя? Или Путин и задачите му са се трансформирали през годините, в които той е на власт?

- Аз мисля, че те се трансформираха през годините във властта, когато той ставаше все по-уверен в своите позиции и когато стартира фактически да мисли за себе си като висша демонстрация на държавността. 
Да си спомним популярната тирада на Мюнхенската конференция от 2008 година, когато той съобщи своето отчаяние от това, че Русия не може да получи „ своето “ на европейската и интернационалната сцена и не може да има право на несъгласие по въпросите на европейската сигурност. Например, той изиска Съединени американски щати да изоставен Европа.
През 2008 година на Букурещката среща на  НАТО, когато и за Украйна, и за Грузия бяха отворени вратите, Путин съобщи, че Украйна не е „ действителна страна “ и, че част от нейната територия принадлежи на Русия. 
И е трябвало доста по-рано да стартираме да се тревожим, проследявайки казаното от него от този момент насам.
Путин стартира да приказва за друга версия на съветската и европейската история, в която Украйна не съществува, а Русия господства и получава назад земите, които загуби след разпада на Руската империя и на Съветския съюз. Той разгласява публикация в немския Die Zeit, в която написа, че Украйна и Русия ще „ се слеят в едно “. 
И, искрено казано, в това е нашата отговорност. Ние не дадохме отпор на Путин откакто той разгласява тази публикация, ние постоянно сме разрешавали да звучи неговият разказ, ние не го осъдихме и всичко стигна до там, че Путин повярва, че е прав, и, че неговата интерпретация на съветската и европейската история са верни, а всички ние бъркаме.

- Досега съдружниците от НАТО и другите сътрудници на Украйна се гордееха със своето единение. Но договарянията за последния пакет наказания някои дипломати нарекоха „ яростни “. Доколко сте обезпокоена от това, че  в единството се появяват пукнатини?

- Обезпокоена съм, тъй като това фактически отразява отсъствието на схващане на обстановката, в която се оказахме всички. Независимо дали ни харесва или не, само че Владимир Путин разгласи война на Запада, и той го направи доста пъти. Всичко, което би трябвало да създадем е да се върнем обратно и да оценим неговите изказвания. Това не е мой разбор. Това не е хипербола от моя страна. Това е казаното от самия Владимир Путин.
Русия постоянно е упорствала за различен метод към интернационалните връзки, в които тя има правото на несъгласие и правото на глас във връзка с това по какъв начин да бъде устроена Европа.
А в този момент от студена преминахме към гореща война. И борбата за бъдещето на Украйна в действителност е борба за европейската сигурност. 
Ние дълго не осъзнавахме това, единствено реагирахме на Русия и на съветския разказ. Аз също считам, че би трябвало да си взаимодействаме с Русия и да разберем какво място заема РФ в Европа. Но ние не можем да отхвърляме обстоятелството, че Русия и Владимир Путин ни оповестиха война.

- В книгата си наричате Путин „ занаятчия на оцеляването “. Ще успее ли да оцелее и в този момент?

- Всъщност, той може и да оцелее. Путин умее добре да се приспособява, и той може да оцелее, в случай че му позволим това, в смисъл, че може да вземе връх в тази политическа и осведомителна война и във войната в Украйна. Ако Путин бъде подложен на напън, това няма да е изненада, имайки поради огромната стратегическа неточност, която позволи. Но той също по този начин е изцяло кадърен да бъде толкоз безсърдечен и да води толкоз мръсна игра, че може да продължи да съществува и отсега нататък, да води тази война още известно време. Така че доста зависи от нас.

- Как виждате бъдещето на Русия – с Путин или без него, и по кое време ще завърши сегашният спор?

- Сега е доста мъчно време. И това е покруса за Русия, тъй като един човек обърна времето обратно, за всичко, което Русия реализира след разпада на Съветския съюз. Руснаците, искрено казано, живееха, преди тази война, по-добре от всеки път. 
Но в този момент Путин върна времето обратно. В някакъв смисъл той се пробва да се върне към 1780 година, в различен – към 1950, към сталинската ера, от позиция на преследванията и репресиите.
Украинците в този момент ще ненавиждат руснаците в продължение на доста генерации. Много руснаци ще се усещат презирани, по този начин както честните германци се усещаха след ВСВ. Това ще бъде дълъг път обратно. 
А вследствие на тази война Европа се промени, промени се светът. Тази война оказа въздействие върху целия свят. 
Ние се намираме в една от тези преломни точки на европейската и международната история, когато бъдещето още не е доста несигурно.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР